SIG ATDD (1/2)

 In Kwaliteitsmanagement

Zoals blijkt uit onze kernwaarden hebben wij kennis en ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Wij stimuleren dat professionals zich blijven ontwikkelen op het gebied van kennis en kunde. Eén van de manieren om dit te faciliteren is het organiseren van zogenaamde Special Interest Groups (SIG).

In een SIG kiezen we altijd een onderwerp om kennis over te delen. Het doel is te leren, van elkaar of bijvoorbeeld van een expert speaker. Het onderwerp  kan worden bepaald door een professional, die ergens tegenaan loopt in zijn huidige opdracht, maar ook door account management wanneer zij een bepaalde vraag zien ontstaan bij klanten. De SIG kan over van alles gaan, zolang het van toegevoegde waar is voor de professionals en het bedrijf.

Waarom ATDD

De aankomende SIG voor het bedrijfsonderdeel Kwaliteitsmanagement staat in het kader van Acceptance Test Driven Development (ATDD). Een onderwerp waarvan de theorie bij al onze professionals bekend is, maar waar niet iedereen evenveel praktijkervaring mee heeft. In de moderne wereld van Agile, Scrum en testautomatisering is ATDD een waardevolle aanvulling in de rugzak van kennis en kunde voor iedere professional. Om die reden is het dan ook hoog tijd om hier eens een verdiepingsslag in te maken.

Wat staat er op de agenda

Om de agenda van de SIG te bepalen, hebben we de vraag deze keer volledig bij de professionals neergelegd: “Wat zou jij persoonlijk willen weten, leren of oefenen in het kader van ATDD?” Onze leergierige professionals hebben dit aangegrepen en kwamen met theoretische vragen als: “Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met Specification by Example?” en meer praktijk gerichte vraagstukken als: “Hoe verkoop je het aan je stakeholders in een project?” Met alle feedback hebben we een agenda vormgegeven, waarbij een ieders leerpunten worden geraakt.

De avond is ingericht als een combinatie van theorie en praktijk. Er wordt kennis gedeeld van de verschillende methodes; ATDD/TDD/BDD en Specification by Example door stil te staan bij de oorsprong, de overeenkomsten en de verschillen. De intentie is om de opgedane kennis direct toe te passen in verschillende cases, gevolgd door weer een stuk theoretische verdieping. De voordelen en nadelen ten opzichte van andere, meer traditionele methoden komen daarbij aan bod. We gaan daarna opnieuw de praktijk in, op basis van user story’s die de professionals zelf aandragen, om zo direct toegevoegde waarde te laten blijken. Het laatste onderdeel is, zoals het hoort, een evaluatie van de avond.

De volgende keer

Als de SIG heeft plaatsgevonden, zullen we de ervaringen en belevingen delen. In deel twee van dit blogonderdeel lees je hoe de avond is verlopen.

Recommended Posts